Om fotoutställning, höstiga landskap och bergsbestigning

I fredags fick vi höstlov. Det firades genom ett besök på Etnografiska museet. Där fanns nämligen utställningen World press photo 2011 som är världens främsta tävling inom fotojournalistik. Under oktober månad har utställningen med de vinnande bilderna kommit till Budapest.
Igår bestämde Emma och jag oss för att besöka Normafa. Det är lite som ett friluftsområde med en massa vandringsleder och där finns även Budapest högsta punkt. För att ta oss dit åkte vi först den 140 år gamla kugghjulsbanan som drog oss upp för en del av Buda-sidans berg. Det hackade och skakade ungefär som när man är på väg upp för en brant på en bergochdalbana. Väldigt underhållande och särskilt snabbt gick det inte ;)
Efter att ha åkt hela kugghjulsbanans 3,7 km med en höjdskillnad på 325 meter klev vi av och bytte till nytt färdmedel. På tur stod den så kallade "Barnens järnväg" som sträcker sig genom Budas skogsbeklädda kullar. Det är en järnväg från 40-talet med både ångdrivna och dieseldrivna tåg och en maxhastighet på 20km i timmen. Barnens järnväg heter den eftersom det bortsett från lokföraren endast är barn som bemannar tågen. De är i åldrarna 10-14 år och har fått genomgå en utbildning innan. Iklädda uniformer sköter de biljettförsäljningen, biljettkontroll på tågen, signalerar när det är dags att åka vidare och alla andra sysslor som behövs för att tågen ska rulla. Det anses vara en väldigt bra merit för framtiden.
Efter ett tag hoppade vi av för att sedan vandra till Budapest högsta punkt. Det var så himla fint ute och träden exploderade i färger.
På Budapest högsta punkt finns Elisabethtornet. Här kan man gå allra högst upp i tornet och se ut över Budapest i 360 grader. En helt fantastisk utsikt! Vi hade ganska molnigt väder, men en klar dag kan man se 77 km bort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback