Om en Sverigesemester

Publicerat: 2011-11-28 | 11:10:58 i Sverigesemester
Natali och jag hade parkerat i en 38 grader varm termalpool på Szécsény-badet för några dagar sedan när Natali sa "åk hem till Sverige, du behöver det". Hon hade helt rätt. Det hade varit tungt ett tag och jag behövde komma hem. Och så blev det. Jag gick raka vägen till lägenheten, bokade en hemresa och två dagar senare satt jag på planet. Spontant och bra.
Och här är jag nu. Minus snön. Jag förstår språket, jag förstår alla skyltar, jag äter dumle pepparkaka och blir bjuden på adventsfika, dricker gott kranvatten, dricker glögg, skickar sms gratis igen, ser Tintin som inte är dubbad, tittar på TV igen och tänker att Sverige trots allt är världens bästa land. Och min kropp och mina tankar är på samma plats. Det är fint!

Om världens vackraste Mcdonalds

Publicerat: 2011-11-25 | 17:00:00 i Budapest i bilder
Här om dagen var Natali och jag på vad som är kallat världens vackraste McDonalds. Och nä, jag har aldrig besökt ett finare. Så här såg det ut:

Om hur universitetet ser ut

Publicerat: 2011-11-24 | 16:58:26 i Skolrelaterat
Idag tänkte jag att ni skulle få följa med mig till Izabella utca 46. Det är här jag spenderar ett par timmar varje dag. Jag pratar så klart om universitetet. Eötvös Loránd University är Ungerns största universitet och grundades redan 1635. Universitet har byggnader över hela Budapest och jag har de flesta föreläsningar på Izabella där psykologifakulteten finns. Den byggnaden är dock inte särskilt stor och jag får snarare någon slags grundskolekänsla av att gå där. Man går in från gatan och huset ser mer ut som ett vanligt hyreshus.
När man kommer in är detta det första man ser. Till vänster innanför inglasningen sitter det alltid någon som trycker på en knapp för att låsa upp den vita dörren så att man kommer sig in. Jepp, det är ett jobb. Och ja, de trycker på knappen till precis alla som kommer utan att fråga vem man är, så jag har svårt att se det meningsfulla i just detta yrke.
Skolan har fyra våningar med klassrum och en källarvåning där de precis öppnat en cafeteria med alkoholrättigheter. Lite som att de skulle sälja alkohol på Origo på MDH mitt på ljusa dagen. Så gör man i Ungern. Och just det, skolan har en superfin innergård också.
En av mina kurser är på Buda-sidan i ett stort universitetsområde. Därifrån ska jag visa bilder en annan dag.

Om de senaste dagarna

Publicerat: 2011-11-17 | 19:25:05 i Gott och blandat
'

Vardagliga vardagar passerar. Åker vant bussar, spårvagnar och tunnelbanor, så till den grad att jag vet var på fordonet jag ska kliva på för att behöva gå som minst när jag går av, lyssnar slut på batteriet på mp3-spelaren, köper glögg och pepparkakor på IKEA så att jag är förberedd inför första advent, går i skolan och lär mig om terapi och samtal, om antropologi och om evolution, får en 3:a på genetiktentan och kan därmed lägga den kursen åt sidan, möter solljus precis varje dag och blundar så att jag kan se mängder av färgglada stjärnor innanför ögonlocken, börjar använda vinterjacka men än ligger mössan kvar på hatthyllan, tackar nej till utekvällar och middagar och turnerar istället mellan köksbordet och sovrummet och mellanlandar vid vattenkokaren ibland, skypar, slösurfar bland fotobloggar och fotoskolor, tittar massvis på playkanalerna och lyssnar halvhjärtat på hockeyn på webbradion, tittar på mer film och försöker ta hand om enkelheten i största allmänhet.

Om en middag och shopping

Publicerat: 2011-11-14 | 23:14:59 i Budapest i bilder
Emma och jag har fortsatt med våra filmkvällar. Väldigt bra kvällsnöje! Men i helgen har vi socialiserat oss också. I söndags åt vi tex middag på Baldaszti's tillsammans med bl.a Sigrid, Johanna och Andreas. Restaurangen hade världsgod pumpasoppa! Och så åt jag röbetsrisotto. Den såg alldeles giftig ut men den var god :)
I övrigt har det varit shopping för hela slanten i helgen. Vid två tillfällen har jag besökt ett köpcenter på Budasidan som heter Mammut. Där fanns det ben från mammutar i glasmontrar och diverse djur som hängde uppochner i taket. Och knallblå smurf-glass. Det fanns grymt bra affärer också. Jag har fyndat en ny vinterjacka, två tunikor, två skärp, shorts, en väska och diverse smycken. Emma och Natali gick också omkring med händerna fulla av kassar.

Om exams, överlappande kurser och film

Publicerat: 2011-11-10 | 18:23:56 i Skolrelaterat

Budapest är en solig stad. Sedan jag flyttade hit har det regnat kanske tre gånger. Och än kan jag gå omkring med strumpbyxor och öppen jacka. Det är fint!

I övrigt tar skolan stor del av min energi för tillfället. Jag har skrivit en tenta i Behavior Genetics, hållt en presentation för hela klassen på utvecklingspsykologin och skrivit en dokumenation till en fotouppgift. Förutom detta har jag jagat lärare, utlandskoordinatorer, läst paragrafer och fixat papper. Jag har nämligen nyligen fått veta att två kurser jag påbörjade här överlappar med en kurs jag läst i Sverige vilket innebär att de inte går att tillgodoräkna till min utbildning. Detta medför i sin tur att jag inte har rätt till hela stipendiet, eftersom jag i och med detta inte har kurser motsvarande heltidsstudier. Så efter lite trixande är detta äntligen åtgäldat och jag kommer hoppa in i en ny kurs så här mitt i terminen. Antropologi - läran om människan. Kan bara bli bra!
Emma och jag har en hemma-period just nu. Vi spenderar vår lediga tid med att sova, dricka te, äta tonfisk och titta på mängder av film. Igår fick det bli Jared Leto-maraton och idag Jake Gyllenhaal. Som godis för ögonen och balsam för själen ungefär.
Budapest är en solig stad. Sedan jag flyttade hit har det regnat kanske tre gånger. Och än kan jag gå omkring med strumpbyxor och öppen jacka. Det är fint!

I övrigt tar skolan stor del av min energi för tillfället. Jag har skrivit en tenta i Behavior Genetics, hållt en presentation för hela klassen på utvecklingspsykologin och skrivit en dokumentation till en fotouppgift. Förutom detta har jag jagat lärare, utlandskoordinatorer, läst paragrafer och fixat papper. Jag har nämligen nyligen fått veta att två kurser jag påbörjade här överlappar med en kurs jag läst i Sverige vilket innebär att de inte går att tillgodoräkna till min utbildning. Detta medför i sin tur att jag inte har rätt till hela stipendiet, eftersom jag i och med detta inte har kurser motsvarande heltidsstudier. Så efter lite trixande är detta äntligen åtgärdat och jag kommer hoppa in i en ny kurs så här mitt i terminen. Antropologi - läran om människan. Kan bara bli bra!

Emma och jag har en hemma-period just nu. Vi spenderar vår lediga tid med att sova, dricka te, äta tonfisk och titta på mängder av film. Igår fick det bli Jared Leto-maraton och idag Jake Gyllenhaal. Som godis för ögonen och balsam för själen ungefär.

Om ett höstlov

Publicerat: 2011-11-06 | 18:00:49 i Gott och blandat
Åker blå linjen till dess slutstation och byter till buss 200E, hälsar Robban och min vinterjacka välkomna till Budapest, promenerar på gator och i parker, åker sittlift över höstig skog upp på ett berg, besöker House of terror, shoppar på West End, hittar en biofilm som inte är dubbad till ungerska och går på den, tittar på hockeymatcher, går på cocktailparty hos Sigrid som är trainee på svenska ambassaden, tittar på slott och byggnader, ser film, äter ungersk mat på restaurang, pluggar genetik och undrar lite hur tusan det kommer sig att jag valt en kurs i ett så ointressant ämne, tar farväl av Robban och mina sommarkläder, tycker att dagarna gått alldeles för snabbt, känner lite att jag gjort allt som finns att göra i Budapest nu och börjar mer och mer längta hem.

Om en promenad på Andrassy avenue

Publicerat: 2011-11-01 | 19:23:48 i Budapest i bilder

RSS 2.0