Om julklappar

Publicerat: 2011-12-26 | 20:30:48 i Gott och blandat
Det har stått still här bra länge nu. Har hänt så himla mycket samtidigt som det inte hänt egentligen något. Tänkte i alla fall visa lite av vad tomten kommit med till mig:
Tidningen Foto. Kan aldrig få nog av fototidningar!
Ett bidrag till en ny mobil. Beställde en Samsung Galaxy S2 idag så nu ska äntligen min skrothög till mobil bytas ut.
Kylskåpsmagneter som ser ut som photoshop-fönstren. Perfekt för en photoshop-nörd som jag ;)
Det stora huset av Nicole Krauss. Någon som läst boken? Tror på den!

Om tentor och att göra saker för sista gången

Publicerat: 2011-12-15 | 22:12:03 i Skolrelaterat
Tentaperioden greppar mig hård om handleden för tillfället. Denna vecka har jag haft två examinationer och många tidiga mornar i ett decembervarmt Budapest. Nästa vecka väntar ytterligare två examinationer. Jag har också fått mitt allra första tentaresultat på en kurs som avslutades i början av veckan. Högst upp på en blankett står nu: Developmental Psychology 2, grade: 5 - Excellent. Min analys av barns teckningar gick hem med andra ord och jag har alltså tagit mina allra första poäng. Förhoppningsvis ska blanketten fyllas på med ytterlgare ett godkänt resultat redan imorgon.

I övrigt flyter dagarna på. Emma och jag tittar på film, jag doppar ostfrallor i varm choklad, skypar, lyssnar på Winnerbäck fast med inslag av grannarnas renovering, sitter på caféer och suger åt mig av atmosfären. Det är exakt fem veckor kvar av mitt liv som utbytesstudent nu. Medan Natali och Emma tittar på vårterminens kurslistor och förbereder sig för en ny utbytestermin, har jag börjat göra saker för sista gången. Jag har haft mina sista lektioner, träffat vissa människor för sista gången och snart betalar jag min sista hyra i det här landet. Flyget till Arlanda och tåget vidare längst svenska snöbeklädda landskap är sedan länge bokat. Mellan tentor och poäng ska jag också njuta av min sista tid här.

Om julmarknaden

Publicerat: 2011-12-11 | 18:53:19 i Budapest i bilder
Jag har en sista uppgift kvar på fotokursen jag läser. Målet för uppgiften är att skildra en miljö i en bildserie om sex bilder. Jag har bestämt mig för att skildra julmarknaden här i Budapest. Idag var jag där och fotograferade främst översiktsbilder. Nästa gång ska jag inrikta mig på detaljbilder och porträtt.

Om Mattiaskyrkan

Publicerat: 2011-12-09 | 17:30:00 i Budapest i bilder
Förra helgen var jag inne i denna kyrka. Den är byggd på medeltiden och är i gotisk stil. Grymt mäktig!

Om tid

Publicerat: 2011-12-08 | 18:49:35 i Ordlek och tankar
Det finns här i världen en stor men ändå mycket vardaglig hemlighet. Alla människor har del i den, alla känner till den, men mycket få tänker någonsin på den. De flesta accepterar den vara och undrar aldrig över den. Denna hemlighet är tiden.

Vi har almanackor och klockor att mäta den med, men det säger inte särskilt mycket, för varenda människa vet ju att en enda timme ibland kan kännas som en evighet, men tvärtom också kan rusa iväg som bara ett ögonblick – allt efter vad man upp- lever under den där timmen.
Ty tid är liv. Och livet bor i hjärtat.
Det finns här i världen en stor men ändå mycket vardaglig hemlighet. Alla människor har del i den, alla känner till den, men mycket få tänker någonsin på den. De flesta accepterar den bara och undrar aldrig över den. Denna hemlighet är tiden. Vi har almanackor och klockor att mäta den med, men det säger inte särskilt mycket, för varenda människa vet ju att en enda timme ibland kan kännas som en evighet, men tvärtom också kan rusa iväg som bara ett ögonblick – allt efter vad man upplever under den där timmen. Ty tid är liv. Och livet bor i hjärtat. För precis som människorna har ögon för att kunna se ljuset, och öron för att kunna höra tonerna, har hon också ett hjärta för att kunna förnimma och ta till vara tiden. Och all sådan tid som inte tas till vara med hjärtat, den är lika hopplöst förlorad som regnbågens färger för en blind och en fågels sång för en döv. Men tyvärr finns det också blinda och döva hjärtan som inte tar någonting alls tillvara, fast de klappar och slår.

Ur "Momo eller kampen om tiden" av Michael Ende.

Om att gå på opera

Publicerat: 2011-12-06 | 19:39:41 i Budapest i bilder
Annelie och jag var som tidigare nämnt på opera i helgen. Det var så sagolikt vackert där inne att mina ögon föralltid vill ha det jag såg sparat på näthinnan. Trotsade eventuellt fotoförbud och tog några bilder som så klart inte kan göra miljön rättvisa:
Det var dock inte tillåtet att fotografera själva föreställningen. Jag tjuvtog bilden ovanför men mer än så blev det inte. Hittade dock bilder från föreställningen här, så lånar några så får ni se så otroligt fint det var:
Operan hette Don Giovanni, ursprungligen komponerad av Mozart. De sjöng på italienska och hade ungersk textning ovanför, så vad operan egentligen handlade om var inte helt glasklart. Det var en Don Juan, en del kärlekstrubbel, lite fest, någon som blev mördad, någon som ville hämnas. Ungefär så. Hur som helst en otroligt mäktig upplevelse.

Om julmarknad, caféer och uteliv

Publicerat: 2011-12-05 | 14:49:40 i Budapest i bilder
Sverige var fint och bra på alla sätt. Jag gick promenader, lagade middagar, såg min första hockeymatch live för säsongen då Skellefteå mosade Linköping, såg hockey på Olles och på TV:n, köpte ett nytt stativ med kulled (äntligen!), tittade på serier och film, åt svenskt godis osv. Det var skönt att ladda batterierna!
Nu är jag tillbaka i Budapest och i helgen har jag haft min syster på besök. Vi har haft en massa för oss. T.ex har vi gått på julmarknad:
Där finns även Budapest äldsta café där jag drack en god varm choklad:
Vi har också varit på New York Café tillsammans med Natali. Hit kan man liksom inte gå för många gånger för det finns seriöst inget finare café:
Och vi har varit ut på krogen också. Nytt för denna gång var ett himla coolt ställe med konst överallt, legogubbedörrar och fin belysning. Men drinkar kunde de inte blanda!
Vi var inne i Mattiaskyrkan också samt gick på opera. Bilder därifrån kommer en annan gång :)

RSS 2.0